TICKETS

The Anniversary Band wordt feest der herkenning.....


RAALTE/WIJHE –  De onmiskenbare klanken van de rockklassieker ‘Going up the Country’ van Canned Heat klinken bij binnenkomst in de oefenruimte van de ‘Swinging Zmirnov Hall’ in Wijhe. Vijf vooral Sallandse musici zijn hard aan het oefenen om van het optreden van de eenmalige ‘Anniversary Band’ op Ribs en Blues een succes te maken. “Een feest der herkenning wordt het,” zo zegt Jim Zwinselman, oud-inwoner van Lemele en spelend bij Jimmy Diamond en Bökkers. Waarna vervolgens een andere rockklassieker wordt ingezet; ‘Y am going home’ van Ten Years After met de in maart 2013 overleden supergitarist Alvin Lee. Op diens allerlaatste, postuum uitgebrachte CD  stond het optreden van de Brit op Ribs en Blues 2012. 
Dit van het legendarische festival Woodstock bekende opzwepende nummer is muzikaal gezien hard werken voor de vijf musici; naast Jim Zwinselman de Deventernaar Henk Hulzebosch (normaal spelend in de bands Boogie Monster en The Grand East), Zwollenaar Jesper Albers (lid van de Paceshifters), Floris Poessé (actief in Jimmy Diamond) en Zwollenaar Henk Wesselink (Money & The Man).   
Tijdens een korte rook- en drinkpauze vertelt Jim Zwinselman over de achtergronden van dit bijzondere optreden zondag 28 mei om half vijf op Mainstage. “Het was een idee van programmeur Frank Satink en de bestuursleden Rob Telgenkamp en Jan Doppen om deze 25-ste editie van Ribs en Blues extra feestelijk te maken. Zij wilden graag een optreden met allemaal classics van bands die de afgelopen 24 edities te horen zijn geweest in Raalte.” Waarbij Jan Doppen met de naam “Anniversary Band’ kwam. 
Over dat voorstel hoefde de voorman van Jimmy Diamond -de band bracht in maart nog de in de VS opgenomen CD ‘You Radiate’ uit – niet lang na te denken. “Ik ben een grote fan en trouwe bezoeker als dat kan van Ribs en Blues. Toen ik een aantal jaar geleden er met de gelegenheidsband RUV optrad vond ik dat een eer. Even checken of ik met Bokkers die pinksterzondag niet hoefde te spelen, dat was gelukkig niet zo, en toen heb ik meteen ja gezegd.” Zwinselman zocht in zijn muzikale netwerk en dat van programmeur Frank Satink andere muzikanten uit vooral Salland op. Waarna vanuit Ribs en Blues een lijstje met klassiekers kwam die eerste Pinksterdag niet mochten ontbreken. “Ik heb dat nog lichtjes bijgestuurd maar kon me verder heel goed in vinden.”
Op de setlist staan nu behalve Canned Heat en Ten Years After -beide bands waren al succesvol toen de leden van de Anniversary Band nog niet eens waren geboren – veel bekende namen als Ten CC, Status Quo, Solomon Burke, de Beach Boys en de Red Devils. Namen van de geselecteerde nummers wil Zwinselman nu nog niet noemen; “Het moet voor het publiek toch vooral een feest der herkenning worden. Het wordt in ieder geval zowel qua nummers als artiesten een heel gemêleerde en gevarieerde show.” Elke classic blijft zoveel mogelijk gehandhaafd maar hier en daar met een eigen, persoonlijke muzikale invulling, zo is tijdens de repetitie in Wijhe al te horen. De vijf muzikanten krijgen bij sommige nummers extra muzikale ondersteuning van gastvocalisten, een blazerssectie en backing vocals. “Het wordt dus vijf kwartier lang een mooi muzikaal circus op Mainstage. Eenmalig dus, dat klopt. Of we moeten over 25 jaar nog zoiets gaan doen maar dan ben ik al in de 50 of zo.” Wat natuurlijk heel goed mogelijk is, er zijn genoeg nog (veel) oudere rock- en popmuzikanten actief en succesvol.   

Zondag 28 mei Mainstage 16.30 uur